15 Ağustos 2012 Çarşamba

Torrent Oyun-Film İndirmek





Torrent şu şekilde işler birisi veya birileri sizin aradığınız dosya için seeder olur. (Yani upload yapar.) Sizde o seeder'dan veya seederlardan o dosyayı indirmeye başlarsınız fakat siz dosyayı indirirken bağlantı hızınız bölünür ve aynı anda hem indirme hem de yükleme yaparsınız. Yani başka biriside o sırada sizden o dosyayı indirebilir. Ne kadar çok seeder varsa o kadar hızlı indirirsiniz istediğiniz dosyayı. (Tabi az önce dediğim gibi yükleme yapanlar (leecherlar) da sizin dosya indirme hızınıza katkı sağlar.)

Torrent uzantılı dosyaları indirebilmek için pek çok farklı program bulunuyor piyasada fakat ben uTorrent'i öneriyorum. (Linux işletim sistemine sahipseniz Deluge'da kullanabilirsiniz.) uTorrent hem küçük boyutlu hemde pek çok tracker'da (torrent sitesi) engellenmiş değil. uTorrent'i indirip kurduğunuzda öncelikle bir torrent tracker'a girmeniz gerekiyor google'da yapacağınız bir arama ile pek çok torrent sitesi bulabilirsiniz. Neyse bunlara girdikten sonra kimisi üyelik ister kimiside public yani genel kullanıma açık sitedir. İstediğiniz dosyayı arayıp indirme penceresi çıktığında "Birlikte Aç" a basıp uTorrent'i seçmeniz gerekiyor. Bu işlemleri yapınca yaklaşık 10 kb'lık torrent dosyasını uTorrent ile açarsınız ve dosya indirme işleminiz yeterli seeder veya leecher varsa başlar. Genellikle torrent platformu yeterli seeder ve leecher sağlanırsa çok hızlı çalışırlar.

Ancak günümüzde torrent kullanan pek çok kişi port açma nedir bilmediğinden torrentlerde düşük hızlar alır ve istedikleri dosyayı indirmekten vazgeçer. (Port açma'nın detaylarına bu yazımda değinmeyeceğim.) Port açmak için  Google'a "Port Açma" yazıp bir arama yaparsanız pek çok kişinin bu konuyu detaylı olarak anlattığını göreceksiniz. Neyse port açmak torrent hızında artış sağlar örnek verecek olursak 70 kb/sn ile indirdiğiniz dosyayı 90 kb/sn ile indirmeye başlarsınız. Bu da pek çok kişi için önemli bir hız artışıdır. uTorrent'i açıp "Options" tan "Preferences" a girip "Connection" bölümüne bastığınızda en yukarıya açtığınız portun değerini girebilirsiniz fakat "Randomize port each starting" seçeneği dışında tüm seçeneklerin işaretli olduğundan emin olmalısınız. (Aslında çok gerekli değil port açtıktan sonra fakat siz genede işaretli bırakın.) Bu işlemleri yaptıktan sonra torrentleriniz daha hızlı inmeye başlayacaktır.

Evet gelelim ikinci adımımıza şimdi "Connection" sekmesinin altında bulunan "Bandwidth" e basıp "Maximum upload rate" yazan yerin karşısına "6" yazıyoruz ve "OK" diyoruz. (Tırnak işaretleri olmadan.) Böylece dosyayı indirirken karşı tarafa en fazla 6 kb/sn ile yükleme yapabiliyoruz bu da download hızımızda gözle görülür bir artış sağlıyor. (İlk başta anlattığım leecher'ın dosya yüklemesi olayı.) Fakat bu değeri 6'nın altında bir değer atarsanız download hızınızda düşüyor bu yüzden 6 değeri ideal değerdir.

Bu işlemlerden sonra herhangi bir dosyayı indirirken sağ klik "Force Start" yaparsak bazı durumlarda download hızında artış sağlayabiliriz. Aynı zamanda bir torrent dosyasını indirirken gene sağ klik "Bandwidth Allocation" kısmından High seçip altındaki "Set Download" bölümünden 150 kb/sn veya 200 kb/sn gibi bir değer seçersek dosyamızın yeterli seeder ve leecher olması durumunda en az 80 kb/sn ile inmesi gereklidir.

Birazda tracker'lardan bahsedeyim. Public olmayan tracker'lar diye bahsetmiştim yazının ortalarında bu tip trackerlar davetiye sistemi ile çalışırlar (yani üye olmak için üye olan birisinin size davetiye yollaması veya davetiye kodu vermesi gereklidir ancak bu tip davetiye kodları internette pek çok yerde mevcut.) ve sitelerde tutunabilmek için belirli bir Ratio oranı tutturmanız gereklidir. Yani dosyayı hem indirmelisiniz hem de yüklemelisiniz böylece ratio denilen oran (upload/download) ortaya çıkar.

Eğer ki bir dosyayı indirdiyseniz ve yüklemesini henüz bitirmemişseniz (ki biz upload rate'i 6 kb/sn yaptığımız için yüklemelerin indirmemizden önce bitmesi imkansızdır.) o dosyayı yüklemeye devam edebilirsiniz. Zamanınız yoksa veya yüklemeyi bitirmek istemiyorsanız sağ tık "Remove" yaparak yüklemeyi kesebilirsiniz. Ancak torrent'in güzelliklerinden birisi de indirdiğiniz bir dosyayı "remove" yaptıktan sonra o torrent dosyasını yeniden açarsanız uTorrent onu "check" eder ve upload'a kaldığınız yerden devam edersiniz. (Aynı durum indirmenin yarısında yanlışlıkla "remove" yaptığınız dosyalardada geçerli uTorrent "check" edip indirmeye devam eder dosyanızı.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder